Onbetaald coronacorvee voor werknemers?

Onbetaald coronacorvee voor werknemers?

Wibra stond afgelopen maand voor de rechter in Zutphen vanwege het opleggen van zogenaamd ‘coronacorvee’. Ondanks dat Wibra NOW-steun heeft ontvangen, heeft de winkelketen haar werknemers verzocht om de gemiste corona-uren in te halen. Volgens de FNV is dit een manier om de werknemers te laten opdraaien voor de ‘rekening’ van de lockdown. Staat de FNV hier in haar gelijk?

Tijdens de lockdown zou Wibra € 7,5 miljoen aan NOW-steun hebben ontvangen om de lonen van haar werknemers te kunnen doorbetalen. Desondanks heeft Wibra haar werknemers verzocht om deze gesubsidieerde uren in de zomer onbetaald te komen inhalen. De FNV is daarom naar de rechter gestapt om goede afspraken af te dwingen voor de werknemers van Wibra. De FNV heeft geëist dat de uren die via de NOW-steun zijn gecompenseerd niet onbetaald door de werknemers ingehaald hoeven te worden.

Volgens de FNV zoeken winkels steeds vaker de rand van de wet- en regelgeving op. Diverse winkels zouden op dezelfde wijze als Wibra handelen. De FNV vindt het ongehoord dat Wibra de lockdown-rekening – die al door de NOW-steun is gedekt – ook bij haar werknemers neerlegt. Hierdoor zou Wibra volgens de FNV van twee walletjes eten.

Wibra beroept zich op de collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) voor de winkelbranche. Deze voorziet in arbeidscontracten met een gemiddelde arbeidstijd, waarbij werknemers een vast maandsalaris krijgen en de uren flexibel kunnen worden ingevuld. Dit zou betekenen dat de werknemers, die als gevolg van de corona-maatregelen niet konden werken, deze uren later onbetaald moeten inhalen. De FNV is het hier niet mee eens.

Op de vraag wie door de rechter in het gelijk wordt gesteld en de vraag of de uitspraak ook gevolgen zal hebben voor andere bedrijven, zullen we moeten wachten. Naar alle waarschijnlijkheid zal de rechter volgende week uitspraak doen. Houd onze website en social media daarom in de gaten. To be continued…

Heeft u vragen naar aanleiding van bovenstaande, neem dan vrijblijvend contact op met onze gespecialiseerde arbeidsrecht advocaten in Heerlen via info@sijbenpartners.nl dan wel via 045 – 560 22 00.