Mondkapjesdief wordt op staande voet ontslagen

Mondkapjesdief wordt op staande voet ontslagen

Een administratief medewerker van een Limburgs opslagbedrijf is op staande voet ontslagen nadat hij een doos mondkapjes uit het magazijn ontvreemdde. Volgens de werknemer had hij daarvoor toestemming.

Nadat de rayonmanager van het bedrijf ontdekte dat er drie dozen met mondkapjes waren verdwenen, vroeg hij het personeel in de groepsapp wie daar meer over wist.  De administratief medewerker liet daarop weten met toestemming van een collega een doos te hebben meegenomen.

De dozen werden niet alle drie door de man teruggebracht, dus besloot de manager toch even naar de camerabeelden te kijken. Daarop was onder meer te zien hoe de administratief medewerker naast de doos mondkapjes ook een inklapbare campingstoel uit een opgeslagen inboedel meenam. Als gevolg daarvan werd de werknemer op staande voet ontslagen.

Werknemer liet het daar echter niet bij zitten en wendde zich tot de rechter om het ontslag aan te vechten. Voor de rechter benadrukte hij nogmaals dat hij de mondkapjes met toestemming van een collega had meegenomen. Voorts vond de man het gevaarlijk dat hij zijn werk zonder mondkapje moest verrichten, terwijl zijn 80-jarige moeder onder de risicogroep valt. Het meegenomen campingstoeltje zou zijn eigendom zijn geweest.

De kantonrechter ging hier echter niet in mee en oordeelde dat de man had moeten weten dat zijn collega niet bevoegd was om toestemming te geven. Bovendien had de werknemer de mondkapjes voor zijn werkzaamheden niet nodig: "Hij werkte immers niet als schoonmaker, maar was administratief werknemer." Voorts had de werknemer een eigen kamer, waardoor hij niet zou zijn blootgesteld aan besmettingsgevaar. Dat het campingstoeltje van de werknemer zou zijn geweest, achtte de kantonrechter evenmin aannemelijk. Het ontslag op staande voet werd dan ook in stand gehouden en werknemer had ook geen recht op een ontslagvergoeding.

Heeft u vragen naar aanleiding van bovenstaande, neem dan vrijblijvend contact met onze arbeidsrecht advocaten in Heerlen via info@sijbenpartners.nl dan wel via 045 – 560 22 00.

Tevens attenderen wij u erop dat wij digitaal een nieuwe lezing aanbieden over COVID-19. De lezing wordt via Teams gegeven door Maurice Sijben / Vian Vonken en verschaft juridische duidelijkheid in de huidige pandemie met betrekking tot het arbeidsrecht. Voor meer informatie of aanmelden, klik hier