Kerstgedachte

Kerstgedachte

Wendy en Patrick hebben een relatie. Het is geen gelukkige relatie. Wendy en Patrick maken veel ruzie, waarbij Wendy regelmatig het slachtoffer wordt van huislijk geweld. Soms zijn ook de kinderen van Wendy en Patrick getuige van de ruzies.

Eind november 2014 loopt het weer eens helemaal uit de hand. Patrick en Wendy zijn samen in een café. Patrick heeft behoorlijk gedronken en hasj gerookt en komt terecht in een ruzie met andere mensen in het café. Als hij eenmaal samen met Wendy buiten is, richt zijn woede zich op haar. Hij mishandelt haar en Wendy loopt meerdere botbreuken op in haar gezicht.

Na het incident wordt Patrick aangehouden en in bewaring gesteld. De rechter schorst de  bewaring onder de voorwaarde dat hij gedurende een periode van 2 maanden geen contact mag opnemen of onderhouden met Wendy. Ook de gemeente doet een duit in het zakje. De gemeente legt aan Patrick, ter bescherming van Wendy en de kinderen, een huisverbod op tot na Kerst 2014. En daar is Wendy het niet meer eens.

Helemaal in lijn met de Kerstgedachte schenkt zij Patrick vergiffenis. Zij wil graag dat hij met Kerst thuis zal zijn, bij haar en de kinderen. Zij vraagt daarom aan de rechter het door de gemeente opgelegde huisverbod op te heffen. Zij meent dat Patrick het niet zo bedoeld heeft en dat zij best in pais en vree de Kerstdagen samen kunnen doorbrengen.

De gemeente denkt daar anders over. De gemeente ziet een jarenlang gedragspatroon bij Patrick en zij vreest dat de situatie met Kerst weer uit de hand zal lopen. De veiligheid van de kinderen en Wendy kan niet worden gegarandeerd als het huisverbod zou worden opgeheven.

De rechter is het met de gemeente eens. Voor de veiligheid van Wendy en de kinderen laat de rechter het huisverbod in stand.

Wendy en de kinderen hebben dus een eenzame Kerst.

(Rechtbank Noord-Holland, 23 december 2014, ECLI:NL:RBNHO:2014:13328)