Welke mogelijkheden zijn er indien een partij haar financiële verplichtingen niet of niet tijdig nakomt? Het retentierecht is een krachtig juridisch middel dat partijen de mogelijkheid biedt om bepaalde zaken onder zich te houden in geval van achterstallige financiële verplichtingen.
Wat houdt het retentierecht in?
Het retentierecht kan bescherming bieden in situaties waarin financiële verplichtingen niet worden nagekomen. Op grond van artikel 3:290 van het Burgerlijk Wetboek omvat het retentierecht de bevoegdheid, die in bepaalde gevallen aan een schuldeiser toekomt, om de nakoming van een verplichting tot afgifte van een zaak aan zijn schuldenaar op te schorten tot het moment dat de vordering wordt voldaan. Het retentierecht kan een effectief middel zijn bij het waarborgen van eerlijke transacties en financiële overeenkomsten. Denk bijvoorbeeld aan een ondernemer die de afgifte van zijn zaak uitstelt totdat de klant aan zijn betalingsverplichting voldoet of een garagehouder die een gerepareerde auto onder zich houdt tot het moment dat de achterstallige factuur voldaan is.
Opeisbaarheid
Om het retentierecht te kunnen inroepen dient er sprake te zijn van een opeisbare vordering. Kort gezegd betekent dit dat het dient te gaan om een vordering waarvan de betalingstermijn reeds verstreken is. Indien er geen betalingstermijn is overeengekomen, betekent dit dat de vordering direct opeisbaar is. Daarnaast dient er voldoende verband te bestaan tussen de vordering van de schuldeiser en de verplichting tot afgifte van de zaak. Ook dient de partij die het retentierecht inroept, ook wel retentor genoemd, de feitelijke macht over de zaak te hebben. Vereist is daarbij wel dat retentor de zaak op een rechtmatige wijze verkregen heeft. Het inroepen van een retentierecht over een goed dat onrechtmatig verkregen is, bijvoorbeeld door diefstal, zal dan ook niet slagen.
Het uitoefenen van het recht van retentie wordt vaak ervaren als een effectieve manier om de druk m.b.t. de achterstallige betalingsverplichting op te voeren, maar biedt tevens bescherming en rechtszekerheid aan de partij die haar verplichting wel nakomt.
Heeft u vragen over het retentierecht of wilt u graag contact opnemen met onze gespecialiseerde verbintenissenrechtadvocaten? Stuur dan vrijblijvend een e-mail naar info@sijbenpartners.nl of bel gerust naar +31 45 560 22 00.