Schijnzelfstandigheid?

Schijnzelfstandigheid?

De Rechtbank Den Haag heeft zich recent uitgelaten over de vraag of sprake was van schijnzelfstandigheid in de situatie waarbij een contractuele relatie bestond tussen twee partijen en meerdere werknemers ter beschikking werden gesteld aan de opdrachtgever.

Een vennootschap onder firma (V.o.F.) was een overeenkomst van opdracht aangegaan met een benzinestation. Op basis van deze overeenkomst werden werknemers van de V.o.F. uitgeleend aan het benzinestation. Eén van deze uitgeleende medewerkers was één van de vennoten.

Na meerdere conflicten besloot het benzinestation om de overeenkomst op te zeggen. De vennoot stelde zich vervolgens op het standpunt dat dit een ontslag op staande betrof. Volgens de vennoot was hij namelijk in dienst van het benzinestation als werknemer.

De werkrelatie kende veel kenmerken van een loondienstverband. De vennoot kreeg instructies, hij deed hetzelfde werk als anderen die werkzaam waren bij het benzinestation, hij werd beschouwd als lid van het team, hij had een e-mailadres van het benzinestation, hij had toegang tot het HR-systeem en droeg kleding van het benzinestation.

Naar oordeel van de rechter was er echter geen sprake van een arbeidsovereenkomst tussen de vennoot en het benzinestation. In dat kader was het van belang dat er geen contractuele relatie bestond tussen de vennoot (als uitgeleende medewerker) en het benzinestation. De vennoot werd uitgeleend door de V.o.F., net als anderen werknemers van deze rechtspersoon. Doordat de V.o.F. ‘tussen’ de werknemers en de opdrachtgever zat, was volgens de rechter geen sprake van eventuele schijnzelfstandigheid.

Kan een contractuele relatie tussen een V.o.F. en een opdrachtgever dan nooit leiden tot een arbeidsovereenkomst? Nee, het is van belang om te toetsen in hoeverre een contractuele relatie bestaat tussen een medewerker (al dan niet een V.o.F.) en een opdrachtgever. Als de V.o.F. geen andere werknemers ter beschikking stelt aan de opdrachtgever en ook de overige kenmerken wijzen op een loondienstverband, dan kan sprake zijn van een schijnconstructie en aldus een arbeidsovereenkomst.

De beoordeling van schijnzelfstandigheid is afhankelijk van de omstandigheden van het geval en aldus casuïstisch. Heeft u vragen over schijnzelfstandigheid of wilt u uw constructie laten toetsen door een specialist arbeidsrecht, neem dan vrijblijvend contact via info@sijbenpartners.nl of bel gerust via 045-560 2200. Wij helpen u graag.