Kinderalimentatie: 1 euro?

Kinderalimentatie: 1 euro?

Kinderalimentatie is een onderwerp dat veel ouders bezighoudt na een scheiding. Het gaat hier om een financiële bijdrage voor de verzorging en opvoeding van het kind. Maar kan er ook afgesproken worden dat je € 1,00 betaalt?

Wettelijke maatstaven
De kinderalimentatie wordt berekend volgens vaste richtlijnen, vastgelegd in het Rapport Alimentatienormen van de Expertgroep Alimentatienormen.
De hoogte van de bijdrage hangt af van de behoefte van het kind en draagkracht van de onderhoudsplichtige. Behoefte en draagdracht voor kinderalimentatie op basis van het netto besteedbaar gezinsinkomen, respectievelijk het netto besteedbaar inkomen te vermeerderen met het kindgebonden budget. Indien ouders niet in gezinsverband hebben samengeleefd, dan wordt het gemiddelde genomen van het netto besteedbaar inkomen van beide ouders. Tenslotte dient er rekening te worden gehouden met de zorgkorting.

Afwijken van wettelijke maatstaven?
Uit vaste rechtspraak volgt als uitgangspunt dat ouders bij afspraken over kinderalimentatie worden gegrensd door de dwingende rechterlijke regel dat de kinderalimentatie ten minste moet voldoen aan de wettelijke maatstaven: behoefte en draagkracht.

Ten nadele afwijken m.b.t. de kinderen van de wettelijke maatstaven is niet toegestaan, ook niet als die afwijking bewust is overeengekomen (HR 1 november 2019, ECLI:NL:HR:2019:1689).

Een afspraak van € 1,00 euro kinderalimentatie is derhalve niet toegestaan.

Van de wettelijke maatstaven mag wel worden afgeweken indien de afwijking in het voordeel van de kinderen is (HR 19 maart 2021, ECLI:NL:HR:2021:422).

Let op!
Indien ouders aansluiten bij de wettelijke maatstaven, kan de kinderalimentatie nadien bij iedere relevante gewijzigde omstandigheid opnieuw worden berekend op grond van artikel 1:401 lid 1 BW.

Indien ouders bewust ten voordele van de kinderen afwijken van de wettelijke maatstaven, dan ligt dit anders.

De rechter kan slechts tot een wijziging overgaan indien ongewijzigde instandhouding van de overeenkomst niet mag worden verwacht naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid ex artikel 1:159 lid 3 BW. 

Tot wanneer loopt de verplichting?
Kinderalimentatie loopt in principe tot het kind 18 jaar wordt. Daarna geldt een onderhoudsplicht tot 21 jaar.

Heeft u vragen of wilt u juridisch advies? Neem dan vrijblijvend contact op met onze gespecialiseerde familierechtadvocaten in Heerlen via info@sijbenpartners.nl of bel gerust via 045 560 2200. Wij helpen u graag.