Gebruik tankpas door partner leidt tot ontslag op staande voet

Gebruik tankpas door partner leidt tot ontslag op staande voet

Een vrouw maakte gebruik van de tankpas van haar man om voor een bedrag van € 50,00 te tanken. Haar man werd op staande voet ontslagen. Hoe oordeelde de kantonrechter?

De man werkte sinds mei 2022 voor de werkgever. Aan de man werd een auto ter beschikking gesteld met een daaraan verbonden tankpas van de zaak. Op enig moment meldde de man zich ziek als gevolg van een enkelblessure. Hierdoor kon hij niet meer met de auto naar het werk. Gedurende deze periode bracht zijn vrouw hem naar het werk. De daaropvolgende week kon de man weer zelfstandig rijden.

De werkgever ontdekte dat er één dag voordat de man weer aan het werk was gegaan, voor € 50,00 met zijn bedrijfspas was getankt. Uit onderzoek van camerabeelden van het tankstation is gebleken dat de tankpas was gebruikt door een vrouw in een andere auto dan die van de man. Werkgever heeft de man om een verklaring gevraagd. Hij kon echter geen antwoord geven. Werkgever ontsloeg de man op staande voet wegens diefstal van bedrijfseigendommen en een verstoorde arbeidsverhouding. De man was het daar niet mee eens en stapte naar de kantonrechter.

Volgens de man had zijn vrouw voor een klein bedrag getankt met haar privéauto, omdat zij hem de dagen erna naar het werk zou brengen. De vrouw mocht namelijk niet rijden met de auto van de zaak en de man kon zelf niet rijden. Een dag later bleek de man weer zelf te kunnen rijden, waardoor zijn vrouw hem niet meer naar werk hoefde te brengen. Volgens de man had hij zijn werkgever op de hoogte willen stellen van de tankbeurt. Dit was hij echter vergeten.

De man verzocht de rechter primair om het ontslag op staande voet te vernietigen en subsidiair een ontslagvergoeding van € 52.000,00. De kantonrechter ging daar niet in mee. De kantonrechter oordeelde dat het de man niet was toegestaan om met de tankpas privé te tanken. Ook niet in het geval dat hij met zijn privéauto naar het werk zou worden gebracht. Daarnaast oordeelt de rechter dat de man de tankbeurt had kunnen voorschieten en achteraf bij zijn werkgever een declaratie kunnen indienen. Het ontslag op staande voet blijft in stand.

Heeft u vragen over ontslag op staande voet, neem dan vrijblijvend contact op met onze gespecialiseerde arbeidsrecht advocaten in Heerlen via info@sijbenpartners.nl of 045-5602200.