De maatregelen die in Nederland worden genomen tegen de uitbraak van het coronavirus hebben een grote impact. Veel ondernemingen moeten tijdelijk de deuren sluiten. Andere sectoren kampen met lagere winstverwachtingen en moeten mogelijk sterke verliezen ondergaan. Voor ondernemingen die geopend blijven, roept de coronacrisis veel vragen op: ben ik als werkgever verplicht om het loon 100% door te betalen bij quarantaine? Geldt het verplichte urenaanbod voor oproepkrachten ook tijdens de coronacrisis? Mag een werkgever aan een werknemer vragen of hij corona heeft? En welke regelingen gelden er om de lasten voor ondernemers te verlichten?

 

Er kan daarnaast veel onduidelijkheid bestaan over essentiƫle vragen, zoals wat de rol van de ondernemingsraad is bij gebruikmaking van de regelingen. Moet de ondernemingsraad bijvoorbeeld voorafgaand instemmen met een NOW aanvraag? Moet de ondernemingsraad worden gehoord bij een wijziging van werktijden? En wat als leden van de algemene vergadering van aandeelhouders, wegens quarantaine, niet kunnen vergaderen?

 

De onduidelijkheid blijkt bovendien niet beperkt tot enkel interne aangelegenheden. Mag een verhuurder bijvoorbeeld het pand sluiten als een van de huurders corona heeft? Heeft een huurder in dat geval recht op huurvermindering? En is een huurder verplicht om te melden als hij of een van zijn medewerkers getroffen is door corona?

 

Ook kan de verhouding tussen werkgever en werknemer op scherp gesteld worden. Wat moet u, als werkgever, bijvoorbeeld doen als een werknemer weigert naar het werk te komen? Wat zijn uw rechten als werknemer als de werkgever weigert beschermende maatregelen te treffen? En heeft u nog recht op doorbetaling van salaris nu de scholen gesloten zijn?

 

Kortom: waar moet u rekening mee houden tijdens de coronacrisis. Voor het antwoord op al deze vragen en meer, kunt u terecht bij de Corona Helpdesk van Sijben en Partners. Bel vrijblijvend 0455602200 of klik voor meer informatie op:

 

https://www.sijbenpartners.nl/web/2020/03/18/coronacrisis-noodpakket-ter-ondersteuning-van-ondernemers/

https://www.sijbenpartners.nl/web/2020/03/18/update-ii-regeling-werktijdverkorting-stopgezet/

 

Terug